top of page

Onder de loep: de future-proof rebranding van BMW

Al meer dan 100 jaar levert het herkenbare logo van BMW trouw dienst. Ondanks enkele subtiele aanpassingen in 1933, 1953, 1963 en 1997 (andere lettertypes en lichte wijzigingen in de blauwtint) is het logo vrijwel volledig onaangeroerd gebleven. De laatste versie, die dienst deed sinds 1997, is vrijwel de meest herkenbare. Tot het bedrijf in maart 2020 besloot om een zesde versie van het logo te maken en het over een totaal andere boeg te gooien.





Een merk evolueert continu en wanneer de beeldtaal zich hier niet langer toe leent, is het tijd voor een rebranding. Het bedrijf maakt zich momenteel klaar voor een elektrische toekomst in het digitale tijdperk en stofte in het kader hiervan hun alom bekende logo grondig op. Het is logisch dat merken hun branding in een nieuw jasje steken wanneer ze hun producten, diensten, activiteiten e.d. vernieuwen of naar een hover niveau willen tillen. De inhoudelijke en visuele evolutie van een merk gaan steeds hand in hand.


"Een merk evolueert continu en wanneer de beeldtaal zich hier niet langer toe leent, is het tijd voor een rebranding."


Duitse luchtmacht

Toen BMW in 1917 geïntroduceerd werd, was er nog geen sprake van een logo. Dat leek in eerste instantie ook niet nodig, aangezien BMW destijds geen commercieel bedrijf was. Hun praktijk focuste voornamelijk op het produceren van motoren voor de Duitse luchtmacht. De circkel met zwarte achtergrond is een erfstuk uit het logo van Rapp Motorenwerke GmbH (1913-1917), zo heette het bedrijf namelijk voordien. De witte en blauwe kleurvlakken representeren de staatskleuren van Bavaria (waar het bedrijf ontstond). In 1929 kwam BMW met een campagne waarin deze vlakken visueel dienst deden als propellers. Sindsdien wordt het logo ook wel eens op deze manier geïnterpreteerd.



"Wat enorm opvalt is dat de zwarte achtergrond van het logo voor het eerst in 100 jaar verdwenen is."


Klaar voor de toekomst

Door de zwarte achtergrond te verwijderen wordt de transparantie en digitalisering waar het bedrijf voor wil staan geïmplementeerd in de vormentaal. Ook het lettertype is licht aangepast. Hoewel de veranderingen in de versie van 2020 veel drastischer zijn dan de kleine aanpassingen die door de jaren heen ingevoerd werden, spreken we hier nog steeds van een evolutionaire rebranding. Een rebranding wordt pas als revolutionair bestempeld wanneer de diverse elementen van het logo plaats maken voor een compleet nieuwe look.

Het merk kiest met deze rebranding resoluut voor flat design, een trend die de laatste jaren bij het grote publiek aan populariteit wint. Toch is het bedrijf niet meteen op zoek naar een nieuwe doelgroep, het verhaal van BMW blijft onaangeroerd. Volgens Marc Mileau, VP Brand, Marketing & Customer Strategy van BMW, is de transparante ring is niet enkel inhoudelijk sterk maar ook zeer praktisch. De ring maakt het mogelijk om het logo aan te passen aan de achtergrond waar het op geplaatst wordt. Zo kan de tekst wit worden op een donkere achtergrond of juist grijs op een witte achtergrond. Hiermee maakt het bedrijf haar logo klaar voor de digitale toekomst.


"Wat zal er gebeuren met de leesbaarheid wanneer dit transparante logo op een witte wagen geplaatst wordt?"

Kritiek

Toch ontving het logo bij de bekendmaking ook bakken vol kritiek. Hoewel het minimalistische logo perfect aansluit bij de hedendaagse design trends, blijken de vormgevers het belangrijkste aspect van het logo vergeten te zijn: de toepassing op de producten. Het nieuwe BMW-logo komt mooi over op (digitale) communicatie, maar wat zal er gebeuren met de leesbaarheid wanneer dit transparante logo op een witte wagen geplaatst wordt? Wij zijn alvast zeer benieuwd naar de offline-toepassingen van het logo.

bottom of page