
De juiste mensen vinden voor de job, het is niet altijd even eenvoudig. Wij hadden onlangs een vacature lopen voor een grafische content marketeer en die verliep ontzettend vlot. Op iets meer dan een maand tijd (juli 2020) mochten we 75 sollicitaties ontvangen en konden we onze eerste werknemer uitkiezen uit een zeer kwalitatieve pool. Belangrijk om weten, dat we daar ook geen euro voor hebben uitgegeven.
We delen hierbij alvast enkele eenvoudige employer branding tips om je op weg te zetten. Hopelijk ben je er iets mee en uiteraard staan we ook steeds voor je klaar om je hierbij te helpen.
75 sollicitaties op iets meer dan een maand en met € 0,00 budget
Tip 1 | Authenticiteit
Zorg dat je vacature geschreven is volgens volgens het DNA van je onderneming. Wat is jullie karakter? Ben je meer een open bedrijf of zijn jullie net heel serieus? Probeer los te komen van de standaard formuleringen in vacatures. Zeg niet: “Onze dynamische bedrijfscultuur en collegiale werksfeer zorgt ervoor dat je je onmiddellijk thuis voelt.” Zeg beter: “Wij zijn een team van go-getters en zoeken iemand om samen met ons te groeien. Iedereen in het team krijgt waardering voor haar of zijn werk en we zorgen ervoor dat je je onmiddellijk thuis voelt.”
Ben je een groter bedrijf? Dan kan je ook meer inspelen op het teamgegeven. Zorg voor eenheid en de wil van mensen om tot een community te behoren. Denk daarbij onder andere aan #teamWDP (WDP), de verschilmakers (Telenet), het A-team (Aertssen), #thepeopleofdelaware (Delaware), #WeAreXPO (XPO) of de Tobians (Tobania).
Tip 2 | Kanaal
Net zoals bij marketing, waar je moet zitten waar je klant zit. Moet je bij employer branding zorgen dat je bent waar je potentiële medewerker zit. Een vacature posten op je eigen website, natuurlijk. Echter, moet je niet verwachten dat iedereen zomaar op je site terechtkomt. Je hebt dus meerdere kanalen nodig. Denk oa. LinkedIn en VDAB, maar ook aan alumni-website van scholen, Facebook en Instagram.
Hou bijvoorbeeld rekening met het feit dat veel schoolverlaters LinkedIn nog niet zo intens gebruiken en dat managerprofielen dat vaak wel doen. Ook de sector is hier van belang.
Tip 3 | Zorg voor wat fun!
Is het plezierig om bij jullie te werken? Hopelijk wel :-). Twijfel niet om dat echt te laten voelen in de vacature. Het hoeft niet 24/7 serieus te zijn. Ook verzekeraars en banken kunnen een prettige werksituatie aanbieden, je hoeft daarvoor geen tech start-up te zijn. Bovendien wil je niet de zoveelste saaie vacature schrijven, maar je wil er uitspringen ten opzicht van je ‘concurrenten’.
Je kan bijvoorbeeld ook een medewerker voor de camera halen of er een interview mee afnemen. Zo lever je een “bewijs” van hoe het bij jullie is. Let wel op dat ook dit stukje content in lijn is met heel je recruteringsverhaal.
Tip 4 | Wees consistent
Zorg ervoor dat de toon die je zet in je vacature doorheen het proces hetzelfde blijft. Onthou dat elke sollicitant een mogelijke klant is voor de toekomst. De junior marketing assistant die je nu zoekt, is binnen 10 jaar misschien de CMO die je nodig hebt. Antwoorden op sollicitaties, negatief of positief, is iets dat je altijd moet doen. Dat is een basis beleefdheid. Toch zijn er nog te veel bedrijven die zichzelf “verkopen” als de ideale werkgever, maar niet de moeite nemen om een mailtje te sturen. Zorg dat je niet zo’n bedrijf bent.
De junior marketing assistant die je nu zoekt, is binnen 10 jaar misschien de CMO die je nodig hebt.
Daarnaast is er bijvoorbeeld het gesprek. De toon van onze vacature was bijvoorbeeld die van een eerder relaxed, klein bedrijf. Familiale sfeer etc. We wilden dan ook dat mensen die op gesprek kwamen dat bleven voelen. We hadden enkele vragen voorbereid, maar de focus lag voornamelijk op het hebben van een goede babbel met die mensen. Het zou raar overkomen moesten we iedereen streng op de rooster hebben gelegd.
Ben je op zoek naar het juiste verhaal voor jouw employer branding? Laat het ons weten en plannen een vrijblijvende call in.