top of page

Time to rebrand? Wordt jouw merk evolutionair of revolutionair?

De meeste bedrijven denken wel eens aan rebranding: enerzijds omdat het tijd is voor iets nieuws en anderzijds omdat het verhaal van een bedrijf voortdurend groeit en dit zich moet kunnen vertalen in de vormgeving.




In zo’n geval is een logo of branding waarschijnlijk verouderd en voldoet het niet langer aan de normen die als fris en modern worden beschouwd. Denk hierbij aan het grote kantelmoment bij Apple in september 2013: de release van iOS 7. De vertrouwde UX van de iPhone, iPod, Macintosh en iPad werd in een modern jasje gestoken.


Het bedrijf schoof het fotorealistische Skeumorphism aan de kant en koos resoluut voor flat design. Opvallend is dat flat design het grafische landschap de laatste jaren sterk domineert. En dit hebben we ongetwijfeld te danken aan het toonaangevende merk dat grootgebracht werd door Steve Jobs. Ja, Apple weer als voorbeeld 😁


Moeten we de evolutie van iOS 6 naar iOS 7 beschouwen als een evolutionaire rebranding of als een revolutionaire rebranding? We leggen het je graag uit aan de hand van enkele oer-Vlaamse voorbeelden van bij ons.


Evolutionaire rebranding

We spreken van een evolutionaire rebranding wanneer een merk zijn of haar bestaande logo onder handen neemt en aan de slag gaat met reeds bestaande brand-elementen. Het is perfect mogelijk om bepaalde delen van je logo te moderniseren of zelfs elementen weg te laten als dit het logo ten goede komt.


De vuistregel is hier echter dat het originele merk zo goed mogelijk behouden blijft: de kleuren, herkenbare vormen, merknaam etc. blijven in de meeste gevallen onaangeroerd. In het geval van een evolutionaire rebranding ga je met een digitale spons over je vormgeving om die te versterken en hier en daar op te schonen.


Deze optie wordt doorgaans verkozen door grote merken die liever niet te ver af willen te wijken van hun herkenbare beeldspraak. In het geval van het Apple besturingssysteem iOS 7 kunnen we spreken van een evolutionaire rebranding: de basiselementen bleven hun herkenbare zelve, enkel de grafische stijl werd in een modern jasje gestoken. Enkele voorbeelden van evolutionaire rebrandings uit België.





Revolutionaire rebranding

Bij een revolutionaire rebranding liggen alle opties open. We starten met een wit blad: alle kleuren, herkenbare vormen, fonts, de merkpositionering en eventueel zelfs de naam van het merk kunnen hier optioneel van tafel geveegd worden.


In zo’n geval start je weer vanaf nul en wordt het merk van kop tot teen in een nieuw jasje gestoken. Alle mogelijkheden kunnen in overweging genomen worden tijdens dit proces. Dat zorgt ervoor dat een revolutionaire rebranding vaak een boeiende piste blijkt voor merken die zichzelf volledig willen herpositioneren of heruitvinden.


Dit kun je overwegen om de groei van je merk te versterken of wanneer je je diensten of activiteiten vernieuwt en/of uit gaat breiden. Toch hoeft een inhoudelijke vernieuwing niet altijd aan de basis van een revolutionaire rebranding te liggen, dat blijkt uit enkele onderstaande voorbeelden van Vlaamse bodem.








bottom of page